Milí kakaomilci, přijelo dlouho očekávané CACAO PRE-CRIOLLO CHUNCHO, divoké kakao z peruánské Amazonie. Jsme jediný v Evropě, kdo tento vzácný ekotyp má. Pojmenovali jsme jej CACAO FENIX, protože je doslova znovuzrozené. Postupně přidáváme na e-shop, lze ochutnat i zakoupit u nás: Obchůdek a pražírna Madam Cacao, Ostravický Dvorek, Ostravice - Beskydy.

Kakaová hmota - Criollo, Shipibo

Superpotravina Kakao Criollo, oceňovaný ekotyp kakaa s výjimečně dobrými chuťovými i nutričními vlastnostmi. 

Vhodné jako náhrada 100% čokolády, připravíte z něj kakaový nápoj i nápoj Xocolatl ceremonial, nebo se pohodlně můžete pustit do výroby vlastní domácí čokolády.

Forma: Lámané kusy kakao hmoty, kakao pasty, Theobroma cacao. Bez temperace.

od 165 Kč / ks od 147,32 Kč bez DPH od 135 Kč / 100 g
Kakaová hmota - Criollo, Shipibo
Velikost balení: 100 g
Skladem (7 ks)
165 Kč / ks
147,32 Kč bez DPH
Velikost balení: 200 g
Skladem (3 ks)
300 Kč / ks
267,86 Kč bez DPH
Velikost balení: 500 g
Skladem (1 ks)
690 Kč / ks
616,07 Kč bez DPH
Velikost balení: 1000 g
Vyprodáno
1 350 Kč / ks
1 205,36 Kč bez DPH

Specifikace

Kakaová hmota, též pasta, Shipibo se vyznačuje typickým světlejším zabarvením s fleky a skvrnami z vysokého obsahu kakaového másla

Kakao pochází z malé manufaktury a ruční zpracování je z kakaa znát. Chuť má lehký nakyslý podtón, který je u raw kakaa běžný, naopak na raw kakao je opravdu jen mírný. Hmota má jemnou strukturu místy s nižší hustotou, což je důsledek právě ruční práce.

Kakaová hmota Shipibo je lámaná v nepravidelných malých a větších kusech. Dá se opatrně porcovat větším nožem, místy se láme, místy drolí.

Vynikající poměr CENA / VÝKON. Na poměry kakaa v ceremoniální kvalitě se jedná o jednu z levnějších variant, přesto prvotřídní kvality.

Criollo raw

Shipibo cacao je zpracováno do 45°C, což je v Peru považováno za bezpečnou teplotu, která zachovává plné živiny kakaa a zároveň ničí případné nežádoucí zárodky mikroorganismů. Tato teplota je stále označována jako RAW.

Boby jsou ekotyp Criollo, tedy nejžádanější odrůdy s nejlepší pověstí.

Criollo je velmi vzácné, chuťově a nutričně je špičkové, ale je obtížné jej pěstovat. Nesmí se hnojit ani chemicky ošetřovat a je náchylné i na drobné výkyvy počasí. Farmáři tedy dávají přednost šlechtěným odrůdám, které mohou ošetřit, a mají jistější výnosnost. Criollo pěstují indiáni a největší kakao srdcaři. 

Uvádí se, že boby Criollo tvoří méně než 1% produkce kakaa. 

Recept na lahodné kakao ceremoniálního typu

1 šálek 1,5 dl: 20 až 30 gramů kakaové hmoty obohaťte kořením dle své chuti. Základem by měla být skořice, kurkuma, špetka černého pepře a alespoň maličko chilli. Nebojte se experimentovat, zkuste i badyán, hřebíček, zázvor čerstvý nebo sušený. Někdo přidá i malou špetku soli. Podle indiánů do ceremoniálního kakaa nepatří sladká chuť ani mléko. Ale klidně zkuste med, variantu zdravějšího cukru, karob a pod. Směs i s kakaovou hmotou zalijte vroucí vodou a vidličkou jí pomozte k rozpuštění. Nerozpuštěné části můžete v klidu sníst. V lepším, ale pracnějším případě můžete na sporáku několik minut zahřívat vodu s kakaem a kořením kolem bodu varu, hodí se na to i větší džezva na kávu. Tímto "skorovařením" docílíte výraznější chuti. Naše ceremoniální kakao u kakao ceremonie takto skorovaříme i několik hodin, takže nebojte, přehnat to nemůžete :-)

Čokoláda vs. Kakao hmota

Kakao pasta / hmota má blízko ke 100% čokoládě, ale čokoláda to úplně není. Aby byla čokoláda čokoládou, musí projít procesem, který její povrh udělá hladký a lesklý. A strukturu křupavou.

Kakao hmota je 100% surový produkt. Kakaové boby jsou mechanicky zbaveny slupek (ze kterých je mimochodem skvělý čaj) a melou se tak dlouho, až z nich vznikne hladká pasta, která se navíc zahřívá pouze samotným procesem mletí. Přirozeného tepla z mletí se využívá a tvárná pasta se přemístí do formiček nebo na velký plech, kde ztuhne. Zdá se být také leskná a hladká, ale to jí vydrží jen dočasně, než vysoké množství kakaového másla začne ve hmotě tvořit obrazce a flíčky.

A to je kakaová hmota :-)

Kakao hmota je skvělá

Kakao hmota je mezi kakaomilci velmi ceněna. Z kakaových bobů zachovává veškeré kakaové máslo a další skvělé látky. A nic se do ní nepřidává.

Ty nejkvalitnější kakaové hmoty, mezi které patří i ta označovaná jako Criollo od Shipibo, jsou navíc z nejlepších kakaových bobů.

S kakao hmotou je snadná manipulace, dobře se s ní tvoří, peče, dá se mlsat namísto čokolády a je skvělá pro výrobu opravdu kvalitních kakaových nápojů. 

Kakao hmota Shipibo, raw Criollo

Kakao z Peru, oblast indiánů Shipibo

  • ceremoniální kvalita
  • kvalitní ruční zpracování
  • baleno v ČR do eko obalů
  • skvělý poměr CENA / VÝKON
  • spolupráce indiánů a Beskyd
  • nemá alternativu v tuzemských plodinách
 
Nevyplňujte toto pole:
15.9.2024 19:46
Dobrý den, kolik má prosím gramů tuku na 100g? Děkuji.
Odpovědět
Kakaový tuk 16.9.2024 10:22
Dobrý den, kakaová hmota Shipibo má cca 56% tuku. Pokud Vám jde o co nejvíce tuku ve hmotě, tak nové kakao Fenix z území kmene machiguengas necháváme ještě testovat v ČR, ale podle údajů u Peru má dokonce přes 60%. Zdravím Vás, Míša https://www.madamcacao.cz/kakaova-hmota-fenix-criollo-chuncho/
Pražení? 17.2.2024 16:04
Chci se zeptat, zda je "Kakao hmota Shipibo, raw Criollo" nepražená?
Odpovědět
Pražení? 18.2.2024 15:35
Pavle dobrý den, Ano, kakaová hmota se vyrábí z bobů, které jsou považované za RAW, tedy nepražené. U kakaa je to trochu specifické, protože kakaové boby se po fermentaci musí alespoň malinko “zpražit”, aby šly oloupat. Je to umění. Proces musí být rychlý, jen povrchový a teplota bobů by neměla přesáhnout 45’C, ale je akceptováno i 50’C. Teprve pak se z nich dělá kakao hmota, který má status “raw”. Jinak se dělá i hmota, která je z vyloženě pražených bobů, ta je chuťově trochu jiná, dá se říct, že i čokoládovější, ale už ztrácí některé vlastnosti kakaa. Snad jsem Vám odpověděla :) Zdravím Vás z Beskyd, Míša

Podobné produkty

boby Xoco ritual
Tip
94 Kč

KAKAOVÉ BOBY CRIOLLO "XOCO RITUAL" – s kořením dle indiánského receptu Superpotravina Kakao Criollo, oceňovaný ekotyp kakaa s výjimečně dobrými chuťovými i nutričními...

503
pralinky xoco ritual
Kakaová srdíčka
Skladem (11 ks)
od 245 Kč

Raw natural kakao criollo bez temperace, bez mléka a bez bílého cukru.Posypka obsahuje koření, jedlé esenciální oleje, extrakt amazonská vanilka, kakaový esenciální olej,...

+ další
618/100
eko obal papirovy kakaove boby raw madam cacao
kakaové boby nepražené
Skladem (943 ks)
od 69 Kč

Pralesní kakao FENIX Přesně takové, jaké to nejkvalitnější kakao má být: příjemně hořké, bez kyselosti a jeho kakaové slupky tak tenké, že se nemusí ani loupat. Tak trochu jako...

+ další
296/40
kakao madam cacao
od 188 Kč

NOVÉ KAKAO SPECIÁLNĚ PRO NÁS I VÁSSuperpotravina Kakao Criollo, oceňovaný ekotyp kakaa s výjimečně dobrými chuťovými i nutričními vlastnostmi.  Vhodné jako náhrada 100%...

+ další
644/100
od 180 Kč

100% kakao z Peru, původní ekotyp z Amazonie, ze kterého vzešlo slavné kakao criollo. Toto pre-criollo dovážíme jako jediní v Evropě. Forma: Kakaová cihla. Theobroma cacao -...

+ další
863/100