Criollo ekotyp
Kakao boby jsou ekotyp Criollo, tedy nejžádanější odrůdy. Uvádí se, že Criollo tvoří méně než 1% produkce kakaa.
Criollo je velmi vzácné, chuťově a nutričně je špičkové, ale je obtížné jej pěstovat. Nesmí se hnojit, ani chemicky ošetřovat a je náchylné i na drobné výkyvy počasí. Farmáři tedy dávají přednost šlechtěným odrůdám, které mohou ošetřit, a mají jistější výnosnost.
Criollo pěstují indiáni a největší kakao srdcaři.
Etiketa
Obsah balení kakaa je 40 až 42 gramů. Doporučené dávkování: 3 až 5 bobů denně.
Nutriční hodnoty na 100 g: Energetická hodnota: 652 Kcal/ 2728 KJ. Proteiny 13,87 g; Tuky 56,4 g - z toho nasycené mastné kyseliny 26,31 g; Sacharidy 11 g - z toho cukry 0,7 g; Sůl 0,11 g.
Původ: Amazonie: Peru/ Ekvádor
Složení: 100% přírodní kakaové boby Criollo, přírodní sladidla: panela - šťáva z cukrové třtiny, třtinový cukr, kokosový cukr, směs koření: růže, urukum, skořice, chilli, kurkuma, kardamom, badyán, hřebíček, černý pepř a směs jedlých éterických olejů.