Jakou vybrat Wayusu?
Jaké jsou druhy Wayusy? Jakou vybrat Wayusu?
To jsou časté dotazy, které na nás máte. Tak nyní trochu teorie.
U nás v Čechách a na Slovensku se tak nějak zažilo, že existuje:
- Wayusa zelená, nefermentovaná
- Wayusa hnědá, fermentovaná
A pak jsou také Wayusy různých značek, které přibližují její původ/ lokalitu/ firmu. A protože jsme už zvyklí na jistý komfort při přípravě surovin, indiáni pro nás vymysleli i různé typy zpracování :-) Tak si to pojďme rozebrat...
Zelená Wayusa
Nebo-li také Wayusa natural, Wayusa nefermentovaná, Wayusa sušená. Je to prostě wayusa, tedy list stromu cesmína wayusa/ cesmína guayusa, který se utrhne a ihned usuší na slunci, případně dosuší v sušičce.
Zelená Wayusa má své příznivce i ty, kteří ji nemusí. Chuťově více připomíná zelený čaj, dá se říct, že je svěžejší, možná zároveň malinko trpká. Někomu více chutná, ale někoho po ní také pálí žáha. Kolik kofeinu obsahuje Wayusa? Zjednodušeně se říká, že méně, než káva. A naopak více, než čaj. Zelená Wayusa ale obsahuje o něco více kofeinu, než wayusa hnědá.
POTŘEBUJETE-LI TEDY CO NEJVÍCE KOFEINU A OCENÍTE SPÍŠE CHUŤ BLIŽŠÍ ZELENÉMU ČAJI, MŮŽE BÝT PRO VÁS WAYUSA ZELENÁ.
Hnědá Wayusa
Tedy fermentovaná wayusa. Listy Wayusy se nejprve otrhají, omyjí a pak několik dní fermentují.
Proces fermentace potravin je jistě sám o sobě samostatnou kapitolou a fermentované potraviny, resp. jejich přínosy, jsou obecně známé, takže o tom třeba jindy... Jednoduše se dá říct, že fermentované potraviny jsou pro tělo stravitelnější, jsou lehčí na zažívání a tělo si s jejich energií i zpracováním lépe poradí. To je přesně případ čaje, kterému říkáme Wayusa hnědá. Fermentací totiž listy zhnědnou. Teprve poté se usuší.
Někteří indiáni z Amazonie, resp. z Ekvádoru, tradičně připravují pouze wayusu fermentovanou, tedy hnědá wayusa. Wayusa Shayary, kterou dovážíme, je přesně tento případ.
MÁTE RÁDI FERMENTOVANÉ POTRAVINY, ZEMITOU CHUŤ, DOKONCE ČAJ PU ERH. OCENÍTE PODPORU ZAŽÍVÁNÍ: ZKUSTE WAYUSA HNĚDÁ.
Typy zpracování Wayusy
A pak tu máme různé způsoby, kterými se Wayusa zpracovává. Často jde o regionální zvyky a v moderním pojetí prostě o potřebu vyhovět poptávce.
Wayusa celé listy
Tradiční způsob zpracování - listy se suší celé, tedy se nijak nelámou ani nemelou. Celé sušené listy bývají většinou navlečené a zavěšené na 0,5 m až metrovém provázku/ lýku a vypadají spíš jako moderní boho dekorace, než čaj :-)
Listy se vaří ideálně 20 minut a víc.
Wayusa ručně drcená
Druhý tradiční způsob, jak zpracovat wayusu. Sušené listy se přímo v dlaních mačkají a drtí. Většinou to bývá práce žen, které si u toho povídají, vypráví příběhy a moudra a také vkládají do takto zpracované Wayusy skrze své dlaně záměry a poděkování Matce Zemi a Velkému Duchu. Výsledná drť je nerovnoměrná. Najdete menší i větší kousky listů, někdy i maličkých klacíků.
Některé indiánské kmeny tradičně listy spíše jen nahrubo pomačkají i s menšími klacíky, jinde se opravdu poctivě a pracně drtí.
Jak se vaří wayusa ručně drcená? Ideálně 10 až 15 minut, ale klidně i mnohem déle, i několik hodin.
MÁTE MOŽNOST WAYUSU POVAŘIT? NEVÁHEJTE A ZVOLTE VARIANTU RUČNĚ DRCENÁ WAYUSA.
Wayusa sekaná/ mletá / jemně mletá
Moderní strojový způsob.
I Amazonie jde s dobou. Stroje, drtičky, značně zjednoduší práci a dosáhnout i toho, co lidské ruce nezvládnou - můžete si zvolit hrubost mletí a dostat tedy i čaj, jednoduše řečeno, instantní., tedy to, čemu říkáme jemně mletá Wayusa.
Wayusa se sice nerozpustí, zato je možné ji pouze zalít právě vroucí vodou a není nezbytné ji povařit.
Vaření wayusy v případě jemně mleté varianty není nutné, ale je samozřejmě možné.
Wayusu sekaná nebo hrubě mletá je dobré povařit alespoň 5 minut, ideálně více.
BERETE SI WAYUSU DO PRÁCE, KDE JE POUZE RYCHLOVARNÁ KONVICE? NEBO NA CESTY? ČI PROSTĚ NA PŘÍPRAVU VAŘENÝCH NÁLEVŮ MOC NEJSTE? JEMNĚ MLETÁ WAYUSA JE PRO VÁS.
Různé značky Wayusy
A jsme u častého dotazu :-)
Má na kvalitu Wayusu vliv značka? Proč je Wayusa různých značek? Co znamená značka Wayusy? Co je Wayusa Shayary?
Wayusu dováží, prodává a uvádí na trh po celém světě mnoho subjektů. I v Čechách je jich více, my jsme jedním z nich. Kvalita Wayusy se liší velice, protože na kvalitu Wayusy má vliv více faktorů, než si dokážeme představit, ty nejzjevnější:
- lokalita, kde roste wayusa
- stáří stromů
- způsob sběru a ošetření listů
- způsob a délka fermentace
- způsob sušení, sušení na slunci, sušení v sušičce
- způsob dalšího zpracování a balení
- celkový přístup vycházející z tradice
Zároveň nejlevnější wayusa neznamená nějaký ošizený proces, a naopak drahá wayusa nemusí být nejlepší :-)
Naše oblíbená značka je Shayary Wayusa a je to také jediná značka, kterou dovážíme a kterou najdete na našem e-shopu.
SHAYARY WAYUSA JE VŽDY HNĚDÁ, FERMENTOVANÁ.
VE VARIANTĚ: RUČNĚ DRCENÁ, STROJOVĚ MLETÁ I JEMNĚ MLETÁ. CELÉ LISTY NEMÁME.