STÁLE PLATÍ NALÉHAVÉ VOLÁNÍ Z AMAZONIE, JEŠTĚ TÝDEN VYBÍRÁME PENÍZE NA ZÁCHRANU OBLASTI PŘED TĚŽAŘI. Více na titulní straně. Děkuje.
Krásný zbytek léta přeje Míša, Richard a nová posila týmu Anet.
Lucuma je v Andách důležité ovoce z hlediska historie i výživy. Milovali ji Inkové i dnešní Peruánci.
Její kouzlo spočívá v chuti, struktuře, obsahu cenných látek i v jejích vlastnostech. Přináší vitamíny B a C, minerály, bílkoviny, železo, pigmenty, antioxidanty a pomalu vstřebatelné sacharidy. Má nízký glykemický index, je tedy vhodná i pro diabetiky.
Lucuma je lehce stravitelná, sladká a hedvábně chutná, dá se použít jako náhrada cukru.
O lucumě
Strom Pouteria Lucuma pochází z rodiny silných, tvrdých, dlouhověkých, květnatých a stáleplodících stromů Sapotaceae, které byly dokonce používány pro stavbu lodí.
Už proto byly pro Inky symbolem síly, zdraví a plodnosti, stejně tak jejich plody - lahodné ovoce.
Plody lucumy jsou po uzrání určeny k rychlé spotřebě, proto mimo Střední a Jižní Ameriku, kde roste, jej nalezneme ve formě sušeného prášku/ moučky.
Jídelníček s Lucumou
Lucuma u vás najde každodenní využití, mnoho českých kuchyní se již bez ní neobejde.
Děti ji milují na kaši nebo palačinkách, úspěch má i banán posypaný lucumou.
Je výborná pro babičky a dědečky, kteří nechtějí moc jíst, přesto je nutné, aby přijímali nějakou výživu (do jogurtu, pudinku).
Fanoušci VEGAN a RAW dezertů a dortů si Lucumu oblíbili, protože krásně uhladí konzistenci dobrot.
Samozřejmě smoothie s lucumou je hned vyšší level.
Balení
Nutriční hodnoty na 100 g: Energetická hodnota: 329 Kcal / 1477 KJ Bílkoviny 4,6 g; Tuky 2,4 g - z toho nasycené mastné kyseliny 0,33 g; Sacharidy 79 g - z toho cukry 13 g; Vláknina 5,2 g; Sůl 1 g; Minerální látky 2,05 g.
„Vyrábím raw rezerty a lucuma je pro mě základní surovinou spolu s banánem. Potřebuji opravdu hodně jemnou a sladkou moučku, aby vytvořila tu správnou konzistenci, což tato splňuje. Je opravdu hedvábná.”
„Lucumu kupuji ve velkém hlavně kvůli našim dětem, které ji milují, protože je sladká a my skoro nesladíme. Je ale tak jemná, že se musí dobře rozmíchat, aby ji nevdechly. Sypou si ji snad na všechno kromě špaget :-)”