Vítejte u nás! Od února 2023 probíhá kompletní revize našeho ceníku. Rozhodli jsme se pro citelné ZLEVNĚNÍ většiny produktů. A žádný jsme nezdražili. Jde to :-) Snad to oceníte. Snižování cen pokračuje, snažíme se dostat na nejlepší možnou cenu pro vás a zároveň životaschopnou pro nás. S každou vaší objednávkou nám výrazně pomůžete. Děkujeme, Míša a Richard
Kakaová hmota, též pasta, Shipibo se vyznačuje typickým světlejším zabarvením s fleky a skvrnami z vysokého obsahu kakaového másla.
Kakao pochází z malé manufaktury a ruční zpracování je z kakaa znát. Chuť má lehký nakyslý podtón, který je u raw kakaa běžný, naopak na raw kakao je opravdu jen mírný. Hmota má jemnou strukturu místy s nižší hustotou, což je důsledek právě ruční práce.
Kakaová hmota Shipibo je lámaná v nepravidelných malých a větších kusech. Dá se opatrně porcovat větším nožem, místy se láme, místy drolí.
Vynikající poměr CENA / VÝKON. Na poměry kakaa v ceremoniální kvalitě se jedná a jednu z levnějších variant, přesto prvotřídní kvality.
Criollo raw
Shipibo cacao je zpracováno do 45°C, což je v Peru považováno za bezpečnou teplotu, která zachovává plné živiny kakaa a zároveň ničí případné nežádoucí zárodky mikroorganismů. Tato teplota je stále označována jako RAW.
Boby jsou ekotyp Criollo, tedy nejžádanější odrůdy.
Criollo je velmi vzácné, chuťově a nutričně je špičkové, ale je obtížné jej pěstovat. Nesmí se hnojit ani chemicky ošetřovat a je náchylné i na drobné výkyvy počasí. Farmáři tedy dávají přednost šlechtěným odrůdám, které mohou ošetřit, a mají jistější výnosnost. Criollo pěstují indiáni a největší kakao srdcaři.
Uvádí se, že boby Criollo tvoří méně než 1% produkce kakaa.
Recept na lahodné kakao ceremoniálního typu
1 šálek 1,5 dl: 20 až 30 gramů kakaové hmoty obohaťte kořením dle své chuti. Základem by měla být skořice, kurkuma, špetka černého pepře a alespoň maličko chilli. Nebojte se experimentovat, zkuste i badyán, hřebíček, zázvor čerstvý nebo sušený. Někdo přidá i malou špetku soli. Podle indiánů do ceremoniálního kakaa nepatří sladká chuť ani mléko. Ale klidně zkuste med, variantu zdravějšího cukru, karob a pod. Směs i s kakaovou hmotou zalijte vroucí vodou a vidličkou jí pomozte k rozpuštění. Nerozpuštěné části můžete v klidu sníst. V lepším, ale pracnějším případě můžete na sporáku několik minut zahřívat vodu s kakaem a kořením kolem bodu varu, hodí se na to i větší džezva na kávu. Tímto "skorovařením" docílíte výraznější chuti. Naše ceremoniální kakao u kakao ceremonie takto skorovaříme i několik hodin, takže nebojte, přehnat to nemůžete :-)
Čokoláda vs. Kakao hmota
Kakao pasta / hmota má blízko ke 100% čokoládě, ale čokoláda to úplně není. Aby byla čokoláda čokoládou, musí projít procesem, který její povrh udělá hladký a lesklý. A strukturu křupavou.
Kakao hmota je 100% surový produkt. Kakaové boby jsou mechanicky zbaveny slupek (ze kterých je mimochodem skvělý čaj) a melou se tak dlouho, až z nich vznikne hladká pasta, která se navíc zahřívá pouze samotným procesem mletí. Přirozeného tepla z mletí se využívá a tvárná pasta se přemístí do formiček nebo na velký plech, kde ztuhne. Zdá se být také leskná a hladká, ale to jí vydrží jen dočasně, než vysoké množství kakaového másla začne ve hmotě tvořit obrazce a flíčky.
A to je kakaová hmota :-)
Kakao hmota je skvělá
Kakao hmota je mezi kakaomilci velmi ceněna. Z kakaových bobů zachovává veškeré kakaové máslo a další skvělé látky. A nic se do ní nepřidává.
Ty nejkvalitnější kakaové hmoty, mezi které patří i ta označovaná jako Criollo od Shipibo, jsou navíc z nejlepších kakaových bobů.
S kakao hmotou je snadná manipulace, dobře se s ní tvoří, peče, dá se mlsat namísto čokolády a je skvělá pro výrobu opravdu kvalitních kakaových nápojů.