STÁLE PLATÍ NALÉHAVÉ VOLÁNÍ Z AMAZONIE, JEŠTĚ TÝDEN VYBÍRÁME PENÍZE NA ZÁCHRANU OBLASTI PŘED TĚŽAŘI. Více na titulní straně. Děkuje.
Krásný zbytek léta přeje Míša, Richard a nová posila týmu Anet.
Vilcacora je liánovitá dřevina z čeledi Rubiaceae, Mořenovité, dosahující délky až 30 metrů. Ze stonku u listů ji vyrůstají zahnuté zelené trny připomínající kočičí dráp - toto označení se s ní nese a překládá se do různých jazyků.
Nejbližší příbuzná Vilcacory u nás je bylina Svízel (galium).
Kočičí dráp je považován za ADAPTOGEN, tedy látku, která působí podle potřeb toho, kdo ji užívá.
Z tohoto důvodu ji tradičně hojně využívají amazonští léčitelé, kteří věří hlavně v její údajné silně protizánětlivé účinky a s její pomocí se pokouší léčit i ty nejtěžší nemoci.
Kůra obsahuje
Kočičí dráp je předmětem mnoha studií. Obsahuje: Alkaloidy (rhinofilin, isorinofilin, dihydrokorinantein, mitrafilin, uncarina F, irsutein, irsutin, isocopiopodin, pteropodin, isomitrafilina, speciofilin, 5a-karboxystriktosidin), sloučeniny isopentanu (pilihydroxylované 3-tripertheny), glykosidy (3-glykosidy kyseliny chinovové), steroidy (beta-sitosterol, stigmasterol, kampesterol), 3-dihydrokadambin.
Nedoporučuje se těhotným a kojícím ženám, dětem a těm, kteří podstoupili transplantaci orgánu.
Dle legislativy EU se nemohou uvádět léčivá tvrzení o bylině Vilcacora, nepovažuje se za lék.
Vilcacora čaj
Je vhodné věnovat čas přípravě Vilcacory. Tradiční příprava: 10 minut vařit několik provázků v 0,5 l vody, poté nechat několik hodin stát (ideálně přes noc), ráno přihřát a buď vypít, nebo popíjet po celý den.
Vilcacora je hořká, její chuť je možné kompenzovat ochucením, nebo rovnou vařit dohromady s Wayusou nebo zázvorem.
„Bylinkám se věnuji mnoho let a pravdou je, že dávám přednost těm, které si sama nasbírám u nás. Ale Vilcacora je dost unikát, takže u ní dělám výjimku a občas po ní sáhnu pro sebe, nebo jí i hodně doporučuji známým.”
„Vilcacoru používám, když na mě něco leze. Bývá to první věc, kterou piji, většinou na mě zabere a mám klid. Ale musel jsem hodně ladit množství, dost mně z ní bušilo srdce, takže s ní docela šetřím.”